Rus News Journal

PRIMA BANCA DE SINGE DIN REPUBLICA MOLDOVA

In cadrul Institutului Oncologic este deschisa prima banca de singe din Republica Moldova. Banca de singe a fost deschisa in cadrul memorandumului de colaborare, semnat de Ministerul Sanatatii al Republicii Moldova, Centrul National de Transfuzie a Singelui, Institutul Oncologic si organizatia neguvernamentala cu sediul in Statele Unite ale Americii Global Healing .

Banca de singe va permite de an asigura Institutului Oncologic rezerva necesara de singe pentru pastrarea rezervei de singe in corespundere cu standardele existente, cit si de a prognoza cit mai timpuriu necesitatea transfuziei de singe.

  Echipamentul modern pentru deschiderea bancii de singe a fost donat de ONG Global Healing . O parte din echipament va fi distribuit Institutului de Cercetari Stiintifice in domeniul Ocrotirii Sanatatii Mamei si Copilului si Institutul Cardiologie. Valoarea totala an echipamentului donat este de circa 123 mii dolari SUA.

In acelasi timp, Global Healing an asigurat instruirea specialistilor in domeniul transfuziei de singe. Astfel, pe parcursul anului curent, au avut loc doua vizite de studiu si un sir de seminare instructive pentru personalul administrativ, medical, tehnic al centrelor de transfuzie a singelui din Chisinau, Balti si Tiraspol si a responsabililor de realizarea hemotransfuziilor din cadrul Institutului Oncologic. Instruirile specialistilor au vizat si domeniul managementului calitatii in domeniul transfuziei de singe.

  Totodata, specialisti din domeniul transfuzional din Statele Unite ale Americii au evaluat situatia din institutiile medicale din Republica Moldova, inclusiv gradul de acordare an asistentei hemotrasfuzionale, in vederea extinderii proiectului dat in cadrul altor institutii medicale din republica.


Serviciul de presa
MINISTERUL SANATATII AL REPUBLICII MOLDOVA